Dementie-vriendelijke samenleving

Op maandag 3 april wordt in Kampen een avond gehouden van het Alzheimer Trefpunt. Het gaat deze avond over ‘Een dementievriendelijke samenleving’.

Wethouder Eibert Spaan van de gemeente Kampen, Christiaan Meyboom van Alzheimer Nederland en vertegenwoordigers van de politie en supermarkten gaan hierover in gesprek. Voor mensen met dementie is het goed en fijn om nog zo lang en zo normaal mogelijk te functioneren in de eigen omgeving. Het is daarom van belang dat de omgeving daar goed op anticipeert. Welke randvoorwaarden kan de gemeente hiervoor scheppen?

Deze avond is vrij toegankelijk voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, zorgverleners en andere belangstellenden. Er is een informatiestand met voorlichtingsmateriaal van Stichting Alzheimer Nederland.

De avond wordt gehouden in Woonzorgcentrum ‘De Vijverhof’, Vijverhof 19 in Kampen. De inloop is vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur.

De entree en koffie/thee bij binnenkomst zijn gratis. Overige consumpties kosten 1 euro per stuk. Er is een collectebus voor vrijwillige bijdragen voor de organisatie van deze avonden.

Voor meer informatie: Stichting Alzheimer Trefpunt Kampen/Zwartewaterland, tel. 038 3325550, of e-mail kampen-zwartewaterland@ alzheimertrefpunt.nl.

KamperKompas.nl!

Op de site KamperKompas.nl treft u een  Sociale kaart van Kampen en omgeving. U vindt hier een overzicht van lokale organisaties en hun dienstverlening, die werkzaam zijn binnen het sociaal domein, zoals wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Deze website is nog in ontwikkeling. Gaandeweg dit jaar wordt de website steeds verder uitgebreid naar een website waar u terecht kunt met allerlei vragen op het gebied van gezondheid, rondkomen, werk, opgroeien, huishouden, etc.

Kijkt u maar eens op www.KamperKompas.nl!

Financien op koers

Financien op Koers is een samenwerkingsverband tussen de organisaties: SWiK, De Kern, Humanitas, Dimence Jeugd GGZ, MEE en de gemeente Kampen.

Financiën op Koers is het centrale aanmeldpunt voor hulp en advies bij uw thuisadministratie.

  • Heeft u hulp nodig bij het invullen van een formulier?
  • Is uw administratie niet op orde en weet u niet waar u moet beginnen?
  • Vindt u het moeilijk om uw geordende administratie bij te houden?
  • Denkt u in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen en voorzieningen?
  • Bent u het overzicht kwijt over uw inkomsten en uitgaven?
  • Zijn er betalingsachterstanden en/ of schulden waar u niet meer uitkomt?

Mocht u een kijkje willen nemen: www.financienopkoers.nl

Humanitas Tandem

Kent u mensen die de ondersteuning van Humanitas Tandem goed kunnen gebruiken? Verwijs hen dan door naar Humanitas Tandem

Voor wie is Humanitas Tandem bedoeld?

  • verkeert in duidelijk aantoonbaar sociaal isolement
  • heeft behoefte aan persoonlijk contact, maar beschikt over onvoldoende vaardigheden om zelf het initiatief te nemen
  • is verminderd zelfredzaam
  • heeft beperkte sociale vaardigheden
  • heeft inzicht in zijn eigen situatie
  • heeft behoefte aan het uitbreiden van het sociale netwerk
  • is gemotiveerd

Maatjescontact zorgt ervoor dat deze mensen weer actief gaan deelnemen aan de samenleving. Ze veranderen hun leefstijl. Ze krijgen een andere dagstructuur, met een ander perspectief. Hierdoor verandert hun beleving van hun situatie. Mensen die weer activiteiten ondernemen voelen dat ze controle verkrijgen over hun leven. Hierdoor voelen ze zich minder eenzaam.

Humanitas Tandem in de praktijk

De kracht van Humanitas Tandem zit ‘m in de vrijwilligers, de ‘maatjes’. Zij bieden laagdrempelige ondersteuning, geen hulpverlening. Ze zijn professioneel voorbereid op het werk en worden begeleid door een ervaren beroepskracht.

Een maatje van Humanitas Tandem bezoekt één keer per week ‘zijn’ deelnemer. Hij is een luisterend oor, een vraagbaak en natuurlijk prettig gezelschap. De deelnemer en zijn maatje zoeken elkaar op, praten samen, doen leuke dingen. Wandelen, fietsen, samen naar de markt, het museum misschien. Activiteiten die de deelnemer in staat stellen zijn eigen plek in de samenleving (weer) met plezier in te nemen.

Liggen zaken toch ingewikkelder, dan signaleert de vrijwilliger dit en bespreekt dit met de coördinator. De vertrouwensband tussen de vrijwilliger en de deelnemer helpt daarbij; het maakt eventuele (terug)verwijzing naar professionele hulpverlening beter bespreekbaar.

In de meeste gevallen wordt Humanitas Tandem ingezet om grotere problemen te voorkomen. Soms wordt Humanitas Tandem juist ingezet na afloop van een hulpverleningstraject.

Verwijzen en aanmelden

Aanmelden voor Humanitas Tandem gebeurt bij voorkeur door de deelnemer zelf. Hulpverlenende organisaties kunnen hem attenderen op het programma en hem, als dat nodig is, aanmoedigen om zich aan te melden.

Een coördinator gaat vervolgens bij de deelnemer op bezoek en brengt in kaart bij welke ondersteuning hij het meest is gebaat. Daarna gaat de coördinator voor de deelnemer op zoek naar een vrijwilliger die bij hem past. Bij vragen kunnen zowel de deelnemer als de vrijwilliger altijd een beroep doen op de coördinator.

Voor informatie en contact:
Petra Stevering
p.stevering@humanitas.nl
tel 06 57 88 10 49

 

Vriendenkring Kampen

Wil jij ook graag mensen ontmoeten waarmee je gezellige dingen kunt doen? Bijvoorbeeld samen naar de film gaan, ergens iets drinken, samen koken en eten, een museum bezoeken of iets anders wat je leuk vindt. Je wilt het graag maar weet niet zo goed hoe en waar je die mensen kunt vinden. Dan is een vriendenkring misschien iets voor jou.

Wat is een vriendenkring?

Een vriendenkring is een groepje mensen dat met elkaar in contact worden gebracht door MEE IJsseloevers en Humanitas. Je gaat kennismaken met mensen met dezelfde belangstelling en met ondersteuning van een vrijwilliger leuke dingen bedenken en doen. Je maakt  afspraken wanneer je elkaar ziet en wat je samen gaat doen.

De vrijwilliger gaat een jaar lang meedoen totdat de Vriendenkring dat niet meer nodig heeft. MEE IJsseloevers en Humanitas gaan samenwerken voor de Vriendenkring.  Wil je liever met één maatje leuke dingen te doen, vraag dan informatie over het project Tandem van Humanitas.

Informatie en aanmelden

Heb jij belangstelling om deel te nemen aan een Vriendenkring of Tandem neem dan contact op met Dilys Derksen van MEE IJsseloevers, T 06 3099 0472 of met Petra Stevering van Humanitas, T 06 5788 1049.